Kan påverka hälsan, särskilt bland äldre och sjuka. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Värmen har varit efterlängtad – men för med sig risker

Uppdaterad
Publicerad

Solen och värmen har varit efterlängtad för många, men det finns också risker med den höga temperaturen. Långvarig värme kan påverka hälsan, särskilt bland äldre och sjuka.

Vädret förväntas bli soligt och försommarvarmt i hela området idag. Under dagen och även torsdagen väntas så kallade maxtemperaturer i Östergötland på minst 26 grader, vilket gör att gränsen för höga temperaturer nås. Om så skulle bli fallet är det enligt SMHI möjligt att man utfärdar en varning.

SMHI införde vädervarning för höga temperaturer 2014. Detta för att ge vårdsektorn, riskgrupper och allmänheten bättre möjligheter att förbereda sig.

Varningen fungerar så att när prognoserna visar att temperaturen når 26 grader eller mer tre dagar i följd, kommer en förhandsinformation skickas till ansvariga inom vård och omsorg via länstyrelserna och kommunerna, för att öka beredskapen där.

Under tisdagen nåddes en maxtemperatur i vårt område på minst 26 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.