Det kan vara bra att ha paraplyet redo om du befinner dig i sydöstra Sverige under tisdagen Foto: TT/arkiv

Risk för stora regnmängder i Östergötland och på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SMHI finns det risk för stora regnmängder i Östergötland och Gotland under tisdagen.

Enligt SMHI kan det komma stora regnmängder lokalt på kort tid under tisdagen och i samband med skurarna kan det även förekomma kraftig åska och vindbyar.

Ett område med kraftig åska och skurar på sydöstra Östersjön riskerar att röra sig in över Gotland under förmiddagen. Enligt SMHI:s prognos ser det ut att hålla i sig till tidig eftermiddag på Gotland och drabba främst södra och östra delen av ön.

I Östergötland väntas området komma under dagen och hålla i sig under kvällen. Hela länet ser ut att drabbas dock med stora lokala variationer.

Skurarna kan ge stora mängder på kort tid, mer än 35 mm på 3 timmar. Risken gäller hela Götaland.

Definition för Risk stora regnmängder:

Det finns en risk för stora regnmängder som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.