I klippet berättar Region Östergötland hur de gjorde för att ta hand om ökningen på 32 ton av smittat avfall. Foto: SVT/Ulf Persson

Smittat avfall i Östergötland ökade mer än riksnittet

Publicerad

Ökningen av smittat avfall i Östergötland låg över rikssnittet. Det visar siffror som SVT tagit fram.  Förra året ökade den här typen av riskavfall från landets sjukvård med drygt 500 ton. 32 ton kom från Östergötland.

– För att vara på den säkra sidan så hanterade vi början av pandemin allt avfall runt covidpatienter som smittat avfall. Ökningen på 30% var alltså i början på pandemin, sen kunde vi ändra rutiner, säger Emma Lewau, enhetschef på Region Östergötland.

Gotland går emot rikstrenden

Nästan två ton (-8,8%) mindre smittat avfall redovisar Region Gotland förra året jämfört med 2019. Avfallsmängd är så pass liten att det kan skilja 10% mellan åren om en transport går före eller efter årsskiftet, säger Börje Martell miljö- och säkerhetssamordnare .

– Slutsatsen är att vi ligger på samma nivå som tidigare år. Vi har även haft färre patienter i slutenvården 2020 än 2019, vilket även påverkat mängden avfall, säger Börje Martell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.