Britt Åkerlind, smittskyddsläkare. Foto: SVT

Smittskyddsläkare om vinterkräksjukan: ”Än så länge en lugn säsong”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har Region Östergötland inte behövt stänga någon avdelning på grund av vinterkräksjuka. ”Det verkar vara en lugn säsong”, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

– Vi brukar fråga runt i länet och det verkar inte ha varit mycket alls, vilket vi är väldigt glada över, säger Britt Åkerlind.

Rapporter över calicivirus, vinterkräksjuka från Folkhälsomyndigheten, visar att inledningen på 2020 varit relativt lugn.  Även om laboratorirapporteringen under vecka 1 låg något över medel jämfört med tidigare säsonger. Den visar främst calicivirusinfektioner hos patienter inom vården.

”Kanske varit ute mer”

Vad det beror på att man i Östergötland än så länge haft en lugn säsong är svårt att sia om, säger Britt Åkerlind men en teori kan vara vädret.

– Ofta säger vi att man är inomhus mycket under vintern när det är kallt. Nu har vi haft ganska varmt och stora barngrupper kanske är ute mer, men sen om det har någon koppling har jag svårt att säga, säger Britt Åkerlind. 

På Gotland har man hittills också haft en lugn säsong och inga avdelningar har behövts stänga.

–  Vi har haft några enstaka fall, men vi har sluppit spridning, säger Sven Montelius smittskyddsläkare Region Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.