Britt Åkerlind: ”En fördel om östgötarna stannar hemma under sportlovet” Foto: Kallestad, Gorm TT// SVT

Smittskyddsläkaren avråder från resor under sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovet närmar sig för östgötarna, en vecka som normalt lockar till aktiviteter, resmål och evenemang. Men i rådande pandemi gäller det att anpassa och förhålla sig till rådande situation.

– Jag tycker det är en fördel om östgötarna stannar hemma under sportlovet. Men det viktigaste är att vi tänker på att hålla avstånd till varandra och vad vi än företar oss att ha med de rekommendationer som gäller, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare Region Östergötland.

Från årsskiftet och fram till vecka 3 var det en stadig nedgång, vad det gäller antal både nya smittade och antal liggande på sjukhus i Östergötland. Men därefter, vecka 4, 5 och 6, har det legat stilla med små variationer upp och ner.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Ska hålla sig till sin innersta krets”

Det är därför viktigt att fortsätta hålla sig till rekommendationerna för att minimera en kraftig uppgång, säger Britt Åkerlind som vill uppmana Östgötarna att tänka på hur de umgås med andra personer.

– Man ska hålla sig till sin innersta krets, hushållskontakter eller ett fåtal andra. Är det så att man umgås, gör det utomhus och håll avstånd. Det här har gått tidigare och jag tror vi kan göra det lika bra under sportlovet, säger Britt Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet