Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om regionens provtagningskapacitet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen stängde Region Östergötland tillfälligt möjligheten att boka tid för provtagning av covid-19, efter att ett analysinstrument gick sönder.

Nu arbetar regionen med hur de ska hantera det höga trycket framöver.

Enligt smittskyddsläkaren Britt Åkerlind har dock inga provtagningar, som bokades innan fredagen, behövts avbokas.

Däremot kan man inte boka någon ny provtagning tills vidare, om man inte tillhör en prioriterad grupp. Det vill säga om man är riktigt sjuk eller jobbar inom hälso- och sjukvården.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi tror att det är relativt snabbt åtgärdat, men vi ser också att det är trycket på instrumenteten som föranlett avbrottet, säger Britt Åkerlind.

Högt tryck

Under måndagen diskuterade regionen hur de ska arbeta med det höga trycket framöver. Britt Åkerlind påpekar vikten av att man enbart testar sig om man har varit sjuk i över 48 timmar och att man inte bokar provtagning i förebyggande syfte.

Anledningarna till det är enligt Åkerlind det höga trycket på instrumenten och att man riskerar att få ett falskt negativ resultat om man testar sig för tidigt.

– Vi vill verkligen uppmana personer i samhället att hålla sig till rekommendationerna, säger hon.

Hör Britt Åkerlind berätta mer om hur de arbetar med det höga trycker i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet