Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Britt Åkerlind är smittskyddsläkare vid Region Östergötland. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Värsta smittspridningen hittills under pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen höll Region Östergötland en presskonferens angående pandemiläget i länet. Budskapet var ödesmättat – smittspridningen har aldrig någonsin varit så hög som den är just nu i Östergötland.

– Vi är i ett oerhört allvarligt läge, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.

Anledningen till att smittspridningen är så kraftig just nu kan framför allt förklaras av två saker. I mitten av januari fick den brittiska mutationen fäste i länet.

– Den brittiska varianten dominerar helt. Den sprider sig snabbare eftersom inkubationstiden bara är en till två dagar och fler blir svårt sjuka. Smittspridningen är den värsta under hela pandemin nu, säger Britt Åkerlind.

Följer inte rekommendationerna

Den andra anledningen är att inte tillräckligt stor del av befolkningen respekterar rekommendationerna.

– Vi sköter oss inte när det gäller att hålla avstånd. Vi måste vara noggrannare än någonsin nu och tänka på hur vårt beteende är. Stanna hemma vid minsta symptom och håll avstånd, säger Britt Åkerlind.

Inga regionala restriktioner

Trots det allvarliga läget väljer regionen att inte införa regionala restriktioner.

– Det finns redan många rekommendationer och riktlinjer. Det är redan nu svårt att veta vilka som gäller just mig och därför har vi valt att inte införa ännu fler på regional nivå. Det viktigaste är att följa grundreglerna – håll alltid avstånd och tvätta händerna, säger Britt Åkerlind.

Bilden visar antalet inlagda vid de olika vågorna i Östergötland. Foto: Region Östergötland.

Tvingats ta hjälp

Enligt Jessica Frisk, vårddirektör som också var på presskonferensen vårdas idag 19 patienter inom intensivvården i Östergötland för att de inte klarar av att andas själva. Igår öppnade covid-19-avdelningen på Vrinnevisjukhuset igen och regionen har tvingats be andra regioner om hjälp med IVA-vård gällande sju patienter.

– Det är inte läge att bryta mot rekommendationer och det är inte läge att sitta och fundera ut kryphål för att det ska bli ok, fast det egentligen inte är det. Det du gör nu gör skillnad, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet