Smittskyddet i Region Östergötland rekommenderar inte att skolorna ska stänga tidigare. Foto: Erika Landt/SVT/TT

Smittskyddsläkarna oense om tidigare jullov

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll har föräldrar och lärare önskat att eleverna ska få gå på jullov redan 18 december – en lösning som förordas i bland annat Göteborg, Västmanland och Malmö. Men inte i Östergötland.

Skånes smittskyddsläkare är en av dem som rekommenderat skolor att ta jullov tidigare.

– Vi har haft som huvudstrategi hela pandemin att vi lutar alla våra beslut mot de rekommendationer och råd vi får från Folkhälsomyndigheten eller smittskyddet, för att vara säkra på att göra rätt. Då hade det varit konstigt om vi inte gjorde det nu också, säger Anders Malmquist, Malmö stads grundskoledirektör till SVT Skåne.

Nyligen gick lärare i Norrköping ut med att de gärna ville sluta terminen tidigare – för att minska smittspridningen. Det förslaget fick nej av utbildningskontoret och det är inte heller något som regionens smittskyddsläkare rekommenderar. Se varför i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet