Britt Åkerlind, smittskyddsläkare vid Region Östergötland Foto: SVT/ John Senewiratne

Många östgötar får sköta smittspårningen av covid-19 själva

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten på juni kan alla i Östergötland som känner sig sjuka få testa sig för covid-19. Regeringen och Folkhälsomyndigheten vill få en tydligare bild av hur många som är smittade. I samband med testerna görs också en smittspårning, men i Östergötland får de smittade göra det själva.

Smittspårningen i Östergötland sker på två sätt. För smittade som är patienter eller de som arbetar inom sjukvården eller den kommunala äldreomsorgen görs det traditionellt, det vill säga smittspårningen sköts av Region Östergötland. Det är regionen som gör kartläggningen. Alla övriga smittade måste själva ta kontakt med de personer som de kan tänkas ha smittat.

För stor mängd att spåra

Anledningen till att Regionen frångått det traditionella sättet är att de inte klarar av att spåra en så stor mängd människor.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Säg att vi har 50 anmälningar per dag i snitt. Och de har träffat 10 personer. Det innebär att vi skulle behöva kontakta 500 personer dagligen och det går inte, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Informationen når inte Smittskyddsenheten

En nackdel med att låta allmänheten sköta sin egen smittspårning är att informationen inte når Smittskyddsenheten.

– Däremot kan vi indirekt se om smittan ökar eller inte, om kurvan går upp eller ner, säger Britt Åkerlind.

Hör och se smittskyddsläkare Britt Åkerlind i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet