Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland. Foto: Erika Landt/SVT

Smittskyddsläkare: Ingen ökad smittspridning i Östergötland

Publicerad

Idag började nya restriktioner återigen gälla i samhället och region Östergötlands statistik visar på ökad smittspridning. Men smittskyddsläkare Britt Åkerlind är inte orolig.

– Vi ser fler fall för vi testar så gräsligt mycket, säger hon.

Idag infördes nya rekommendationer med anledning av ökad smittspridning av covid-19. Det handlar bland annat om att hålla avstånd i offentliga miljöer, munskydd i kollektivtrafiken och ska vara möjligt för anställda att i viss mån jobba hemifrån.

Enligt Region Östergötlands statistik har smittspridning ökat även här. Den 7 december konstaterades 113 nya fall i Östergötland, den högsta noteringen förgående månad låg på 51 nya smittade samma dag. Men Britt Åkerlind är inte orolig.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Innan förste november testade vi 300 personer per dag. Nu är vi uppe över 1000 per dag – så proportionellt ser vi inte fler, utan det är för vi testar så gräsligt mycket, säger hon.

Slopad karensdag

Det är alltså fler som just nu får diagnosen, men enligt Britt Åkerlind ser man ingen reell stegring i samhället.

– Men det är jätteviktigt att den som har minska symptom ska stanna hemma och det är något även Folkhälsomyndigheten och regeringen ger uttryck för i och med den slopade karrensdagen, säger hon.

”Tillbaka på ruta ett”

Antalet patienter på sjukhus med anledning av covid-19 har också ökat något den sista veckan, men från låga nivåer. Idag vårdas totalt 13 personer för covid-19 i Östergötland, 4 av dem på iva. Samma datum förra året vårdades 102 patienter länets sjukhus, 15 på iva. Britt ser ingen större risk att Östergötland kommer hamna i det läget igen nu i vinter.

– Det enda som skulle kunna leda till det är att viruset förändras väldigt mycket och att vaccinet inte längre kommer att vara effektivt. Vi är med i den nationella övervakningen och kollar det hela tiden. Vi håller tummarna för att det inte händer för det kan innebär att vi är tillbaka på ruta ett igen, säger hon.

Ingen omikron – än

Hittills har inget fall av den nya omikron-varianten påträffats i Östergötland.

– Jag skulle bedöma att vi förr eller senare kommer att ha den här. Det finns tecken på att den är mer spridningsbenägen, men enligt de sista uppgifterna ger den inte så allvarlig sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet