Eva Nemec Nord, åklagare, fick dra den stora förundersökningen om spritbussen på kärra till tingsrätten.

Smugglingshärva med spritbussar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Bussföretagare, bulvaner, chaufförer och langare åtalades idag för att ha smugglat stora mängder alkohol från Tyskland till Östergötland.

Utredningen är så omfattande att åklagaren Eva Nemec Nordh fick köra åtalet och förundersökningen på säckkärra till tingsrätten, 150 meter bort. Det är komiskt nog samma sorts kärra som brukar användas av folk som köper öl utomlands.

I det här fallet har det inte bara köpts öl utan vin, sprit och cider också, i mycket stora mängder och under lång tid. Den omfattande smugglingsverksamheten ska ha pågått sedan 2012 i Östergötland. Idag åtalades ett stort antal personer vid Linköpings tingsrätt för att ha deltagit i den stora smugglingshärvan. Men det kunde ha varit fler.

Spritbussar

– Fler kanske borde ha åtalats, men polisens och tingsrättens resurser är inte obegränsade, berättar åklagaren Eva Nemec Nordh för SVT Nyheter Öst.

Systematiskt ordnade spritresor

Ett bussföretag i Östergötland har enligt åtalet arrangerat så kallade spritresor till Tyskland mellan åren 2012 och 2015. Ägaren har tillsammans med tre medhjälpare systematiskt organiserat smugglingen av alkohol.

Kvartetten ska ha engagerat personer som mot betalning ska ha agerat som bulvaner på resorna. De skulle vid en eventuell tullkontroll uppge att alkoholen i bussen tillhörde dem och att den skulle användas för eget bruk.

– Vi har också sett att de här personerna har företrädesvis ganska låga inkomster. Lever man på socialbidrag eller bidrag från arbetsförmdelingen då bör man rimligen inte ha råd att ta in de mängderna alkohol, som man faktiskt har gjort, säger åklagaren Eva Nemec Nordh till SVT Nyheter Öst.

Bussföretagaren och de tre medhjälparna står nu åtalade för grov smuggling och olovlig försäljning av alkohol. Företaget riskerar också att få en företagsbot på 2 miljoner kronor.

Bussföretagets två chaufförer åtalas också för grov smuggling då de ska ha varit införstådda med vad som pågick. Nio personer ska ha agerat som bulvaner vid ett stort antal resor till Tyskland. Även de står nu åtalade för grov smuggling.

Rättegång till hösten

Ytterligare tre personer åtalas också för olovlig försäljning av den alkohol som förts in via bussarna. Sedan åtalas även både köpare och beställare. Totalt åtalas 18 personer.

– Egentligen skulle lika många till ha kunnat åtalas, men resurserna skulle inte ha räckt till för det, säger åklagaren Eva Nemec Nordh.

Polisen har mellan 2012 och 2015 bedrivit spaning mot bussföretagets verksamhet i Östergötland och det finns en mängd vittnesförhör, videofilmer och beslagtagen alkohol som bevisning i härvan.

Eva Nemec Nordh tror på tingsrättsförhandling någon gång i höst och gissar att det kommer att krävas 20 förhandlingsdagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritbussar

Mer i ämnet