Vattennivåerna ökar igen Foto: SVT

Snabb återhämtning – nu stiger vattennivåerna

Publicerad

Efter sommarens oroväckande låga nivåer har vattendragen nu återhämtat sig. Och det har skett snabbt. Nu varnas det istället för höga flöden i vissa vattendrag i södra delar av Sverige.

I stort sett samma områden som hade låga nivåer i vattendrag, sjöar och grundvatten inför sommaren 2017 har nu höga flöden. Detta tack vare rikligt med nederbörd i både augusti och december. Skillnaden är på vissa håll dramatisk, enligt SMHI.

Återhämtningen varierar

– Mycket generellt kan man säga att vattendragen återhämtar sig till normala nivåer om det är en period av normalt väder. Hur snabbt återhämtningen går beror på området, säger hydrologen Niclas Hjerdt i ett pressmeddelande.

– Områden med många sjöar och djupa jordlager har en större lagringskapacitet och där kan det ta lång tid innan det märks en förändring i vattennivåerna. Men områden med tunna jordar och utan sjöar återhämtar sig snabbt vid blötare väder.

Höstregnet räddade situationen

Sommaren 2017 bjöd på relativt svalt väder och rikligt med nederbörd, vilket gjorde att de ansträngda förhållandena sedan 2016 dämpades något. Men sommarens stora avdunstning förhindrade ändå att grundvatten nivåerna steg. När regnandet sedan fortsatte under hösten tog återhämtningen äntligen fart. Nu är vattensituationen i de flesta delar av landet normal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.