– De nyutbildade ska hjälpa ordinarie personal, berättar vårdläraren Annika Lindhe Petersson Foto: SVT

Snabbutbildning för personal till kommunens boenden

Uppdaterad
Publicerad

Tre lärare på Birgittaskolan i Linköping utbildar just nu 100 personer som ska hjälpa till på kommunens olika boenden.

På de allra flesta vårdinrättningar är trycket hårt just nu. Att ta hand om äldre och sjuka mitt i coronakrisen frestar på. Därför behövs fler personer som kan arbeta med vård och omsorg. I Linköping sker just nu en snabbutbildning av ny personal.

– De ska underlätta för den övriga vårdpersonalen, berättar en av de tre involverade vårdlärarna, Annika Lindhe Petersson.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Den snabbutbildade personalen ska inte jobba med rent medicinska uppgifter utan exempelvis hjälpa till med städning, promenader och hjälpa till vid måltider. I dagsläget hinner den ordinarie personalen inte alltid med sådant.

Det så kallade snabbspåret är ett intiativ från kommunen och närmare bestämt social- och omsorgsförvaltningens krisstab.

Kursen är bara tre dagar lång och innehåller bland annat utbildning om bemötande, smittspridning och om olika personer de kan komma att möta ute i verkligheten.

– De ska ju inte stå själva utan de ska stå bredvid någon erfaren personal om de gör omvårdande uppgifter av enklare art, säger Ann Lindhe Petersson.

500 personer sökte till de 100 platserna. En del har tidigare jobbat inom vården medan andra kommer från helt andra branscher.

Alla tre lärare vittnar om en vilja att ställa upp, både bland de som sökt snabbutbildningen och lärarna själva. Samtidigt som de utbildar försöker lärarna locka till fortsatta studier inom vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet