Britt Åkerlind, smittskyddsläkare. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Snabbtester för covid-19 kan visa fel

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland avråder från att använda de snabbtester för covid-19, som finns på marknaden. Testerna har låg tillförlitlighet och det finns stor risk för falska provsvar, uppger regionen.

Felaktiga provsvar kan vara farligt för både individen och omgivningen, varnar Region Östergötland i ett pressmeddelande.

– Det finns vissa tester som har en stabilt bra funktion, men dessa kan man idag inte köpa som privatperson. Merparten av testerna på marknaden är inte tillförlitliga och det finns många oseriösa aktörer, säger Lena Serrander, överläkare vid klinisk mikrobiologi och medicinskt ansvarig för covid-19-provtagningen i Region Östergötland.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Provtagningsverksamheten inom regionen avråder nu från att använda testerna.

– Jag förstår att alla vill veta om de haft covid-19 men avråder bestämt från att man ska använda de här testerna. Det finns en stor risk att man får ett felaktigt positivt eller negativt svar och då invaggas i en falsk säkerhet, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet