Snart beslut om licensjakt på säl

Publicerad

Länge var gråsälarna i Östersjön på gränsen till utrotning. Men har nu blivit så många att de orsakar stora problem för yrkesfiskarna.
Snart ska regeringen besluta om rätten till licensjakt. Men debatten har varit ovanligt tyst.

I dag är det endast tillåtet med skyddsjakt på säl, men på uppdrag av regeringen har Naturvårdsverket tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten utrett licensjakt.

Och även om sälen brukar röra upp känslor hos oss människor, så har den fått förvånansvärt lite stöd i den här frågan.

Från allmänheten har det varit väldigt tyst, och hos de närmare 40 remissinstanserna är det bara tre som är emot en utökad jakt. 

– Jag ser inget motiv till att införa en licensjakt. Det är inte klart att sälarna kommer klara sig på sikt. Dem är fortfarande hotade av till exempel miljögifter. Om det är så att det finns sälar som specialiserar sig på att ta fisk och därmed förstör redskap för fiskarna, så finns redan idag skyddsjakt, och det räcker, säger Mikael karlsson , ordförande för Naturskyddsföreningen.

Ohållbar situation

Men för Anders Johansson som är yrkesfiskare i den Östgötska skärgården orsakar sälarna stora problem. Han berättar om att i han ständigt möts av förstörda fiskenät och söndertuggad fångst.

– Då känns det ganska hopplöst. Det är en kapplöpning varje dag om jag eller sälen ska komma först till näten.

– De har blivit allt duktigare på det här. Förr kunde man få en del halva fiskar, men idag kan du få ett gällock eller en bit tarm som sitter kvar i nätet. Resten är helt borta.

Och Anders Johansson tycker det är ett steg i rätt riktning med en licensjakt. Han menar att något måste göras, situationen börjar bli ohållbar.

– Man måste få in ett resurstänk i det här, och inte bara se det som att vi ska skjuta av en massor av skadedjur.

– Vi måste få det precis som det är med till exempel älgjakten. Det är en resurs och den måste förvaltas. Annars kommer det här inte att fungera.

Blir allt fler

Enligt beräkningar från Naturvårdsverket beräknas Gråsälsstammen i Östersjön nu uppgå till 35 000-40 000 individer. Och enligt forskare fortsätter sälstammen bara att växa.

– På vissa områden så äter sälen mer än vad tillväxten på fisken är idag säger, Anders Johansson

Men Mikael Karlsson vid Naturskyddsföreningen tycker det är bra att sälstammen har lyckats återhämtat sig.

– Sälarna har länge varit nära en gräns till att bli utrotningshotade. Nu ökar de igen och det tycker jag i grunden är positivt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer