Snyggaste rondellen korad – Här är vinnaren

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en blåklocka i Katrineholm som röstades fram till den allra finaste rondellen i vår del av landet.

Rondeller väcker känslor, det märks på det väldiga engagemanget från våra tittare när vi bett om förslag på ful och snygg rondellkonst.

Här är listan över de som fick flest röster av de 20 alternativ vi valt ut på vår hemsida:

1. Blåklockan i Katrineholm (842 röster)

2. Eken i Eskilstuna (794)

3. Malanganerna i katrineholm (715)

4. Ankaret i Nyköping (621)

5. Rondellhunden i Linköping (596)

Och här är de rondeller som röstades fram som de fulaste:

1. Rosvallarondellen i Nyköping (961 röster)

2. Stången i eskilstuna (845)

3. Potatisen i Ödeshög (844)

4. Pyramiden i norrköping (834)

5. Stegen i Visby (804)

Trafikrondellerna uppfanns för lite drygt 100 år sedan, en av dom första var den runt triumfbågen i Paris, men det var 1997 som rondellerna fick sitt stora genombrott i Sverige.

Nollvisionen skulle införas, trafikolyckorna skulle bort,

så antalet rondeller ökades från knappt 200 i hela landet till idag närmare 3000.

Alla dessa rondeller blev ju en bra plats att placera konst i, men rondeller upprör. Ni minns väl bråket om i norrköping

när kommunen hade satte upp en krona i en rondell där kungen kört av vägen. I nyköping fick kommunledningen nyligen ta ställning till om rosvallarondellen ska rivas för att den är för ful. I Katrineholm har den stora folkstormen gällt det rostiga konstverket malanganerna.

Ett annat verk som varit omdiskuterat är potatisen i Mjölby. Den har gjorts av ett åtvidabergsföretag som annars mest gör figurer till badhus. Nu när kvarnen har rivits i Mjölby och en potatis har blivit stadens nya symbol så säger en del att man kanske borde byta namn till Knölby.

2006 placerade konstnären Stina Opitz en hund här i en rondell i Linköping. Någon sågade huvudet av den stackars hunden och det blev någon sorts folkligt uppror. Sympatihundar började dyka upp i andra rondeller. Folk snickrade och skapade och rondellhundarna spred sig över hela landet.Det lär till och med ha dykt upp en i Mocambique.

Ofta är det trafikverket som beställer konstverken, som de uppochnervända träden i Ödeshög, på trafikverket gillar man trafiksäkra och lite diskreta rondeller.

Men många kommuner vill ta chansen att göra intryck och satsar på med mer uppseendeveckande prylar som jättefotbollen utanför Åtvidaberg.

Men det är inte bara trafikverket och kommunerna som gillar att pynta rondeller, det här med att bygga sin egen rondellkonst har blivit en gren för sig. Katrineholm till exempel. Det är antagligen den kommun som nu satsar mest på att bygga nya maffiga rondellkonstverk, men Katrineholm har också blivit ett tillhåll för illegal rondellkonst.

Det började med att en tintinraket plötsligt en natt dök upp i en rondell. Kommunen har låtit den stå kvar även om träden intill växer bättre än raketen. Några år senare dök några gigantiska pilar upp i en annan rondell. De har också fått stå kvar. Ett tredje nattkonstverk blev några pac-man figurer i en rondellen, men de stals så där har kommunen satt en blomma istället, den blåklocka som vann vår omröstning.

Kulturchefen vet vem den hemlige konstnären är för han ringde och erkände precis innan han flyttade till Norge i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.