Linda Pergelius Thorbjörnson, chef på länsstyrelsens enhet för social hållbarhet. Foto: SVT och Länsstyrelsen Östergötland

Social dumpning ska motverkas – länsstyrelsen griper in

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att hindra så kallad social dumpning. Uppdraget ska samordnas av Länsstyrelsen i Östergötland, meddelar de i ett pressmeddelande.

Social dumpning är när en kommun förmår en person i behov av stödinsatser, till exempel försörjningsstöd, att flytta till en annan kommun. Mottagarkommunerna har inte alltid de ekonomiska musklerna att lösa det här. Nu vill alltså regeringen att länsstyrelserna ser till att kommunerna samarbetar i stället.

– Vi har redan etablerade nätverk och jobbar till exempel med att förebygga vräkningar, säger Linda Pergelius Thorbjörnson, chef på länsstyrelsens enhet för social hållbarhet, till SVT Nyheter Öst.

Är det här ett stort problem i länet?

– Jag upplever att detta var ett större problem för några år sedan och att situationen är bättre idag. Vi har precis fått uppdraget och ska börja med att sätta oss in i omfattningen.

Uppdraget startar redan nu och ska pågå året ut med möjlighet att förlängas och utökas om riksdagen anvisar pengar till det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer