Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Uller. Foto: Tobias Holmqvist/SVT/Söderköpings kommun

Söderköpings kommun planerar för ökad belastning

Publicerad

Sveriges Kommuner och Regioner har gjort en hemställan till regeringen om lättnader i socialtjänstlagen. Här svarar Söderköpings kommun.

– Självklart så innebär det en ökad belastning på vår verksamhet när personer med hemtjänst kommer ut till sin sommarbostad. Men samtidigt kan det ur ett samhällsperspektiv finnas vinster med att den äldre istället bor ute på landet och kanske får en ökad rörelsefrihet. Därför har jag inga synpunkter på just det här förslaget, säger Linda Uller, socialchef i Söderköpings kommun.

Hör mer i klippet ovan

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR har gjort en hemställan till Statsrådet Lena Hallengren om lättnader i socialtjänstlagen. Bland annat handlar det om lättnader i vistelsekommunens ansvar för socialtjänstinsatser vid ”delårsboende” för äldre och funktionsnedsatta”.

Personer som bor i en kommun men som har sommarstuga i en annan har möjlighet att ansöka om omsorg vid tillfällig vistelse. Bostadskommunen kontaktar då vistelsekommunen om hemtjänst och hemsjukvård.

Söderköpings kommun har väldigt många fritidsboende och det blir alltid en viss förändring i verksamheten för hemtjänsten under långhelger och sommarsäsong.

– Vi är inte i vårt värsta scenario, men planerar för det, säger Linda Uller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet