Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir det konflikter? Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) berättar om sitt samarbete. Foto: SVT

Historiska beskedet: S och M ska styra Gotland tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fört samtal sedan valet den 11 september så har S och M på Gotland nu kommit överens om att styra tillsammans. Det är första gången som dessa partier styr tillsammans på Gotland. 

Socialdemokraterna blev största parti i valet till regionfullmäktige på Gotland med 31,3 procent av rösterna. Efter Centerpartiet (18,6%) blev Moderaterna tredje största parti med 18,1 procent.

”Handlingskraftig majoritet”

S och M får tillsammans 36 av 71 mandat i Regionfullmäktige, alltså majoritet. De båda partierna kommer därmed inte längre vara beroende av sina tidigare samarbetspartners, det vill säga de rödgröna- och allianspartierna.

Gotland

”Socialdemokraterna och Moderaterna vill ta gemensamt ansvar för att utveckla Gotland. Vi vill ha ett modernt ledarskap som är nyfiket, nyskapande och lyhört. I en turbulent tid behövs en handlingskraftig majoritet som kan utveckla Gotland inför framtiden och samtidigt ta ansvar för en långsiktig hållbar ekonomi”, skriver partierna i ett pressmeddelande.

I klippet ovan berättar Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) om samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet