Rickard Lundin, Region Östergötland och Taha Alexandersson, Socialstyrelsen. Foto: Lovisa Gelin/SVT/Anders Wiklund/TT

Socialstyrelsen går in och stöttar region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Under den dagliga presskonferensen med bland annat Folkhälosmyndigheten och Socialstyrelsen meddelade Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen att de kommer att stötta region Sörmland och Östergötland.

– Vi jobbar hårt med materialfrågan. Det är den mest prioriterade frågan för oss just nu. Vi jobbar uteifrån olika bristsituationer både på lång- och kortsikt. Just nu är munskydd/andingskydd en bristvara, säger Rickard Lundin som är sjukvårdsledare vid regionala sjukhusledningen i Region Östergötland.

Stöttningen som refererades till på presskonferensen handlar om 20 000 mun/andningsksydd som kommer att levereras till regionen från Socialstyrelsen. Men Rickard Lundin vill poängtera att munskydd visserligen är en bristvara, men att det på inget sätt är slut inom regionen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Högst på bordet”

– Det går rykten om att det är en fråga som vi prioriterat ner. Så är inte fallet, vi har snarare prioriterat upp den här frågan och har den högst på bordet hela tiden. Vi arbetar med flera aktörer, där Socialstyrelsen är en av dem, för att se till att vi inte hamnar i ett läge där det tar slut, säger Rickard Lundin.

 Enligt honom får man dagligen in tips från andra distributörer.

– Vi jobbar med många olika spår. Vi hämtar lite här och lite där. Om en viss produkt skulle ta slut kollar vi vad det kan finnas för ersättningsprodukter. Men där är vi inte, säger Rickard Lundin.

Hör Taha Alexandersson från presskonferensen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet