Söderköpings socialchef Linda Uller kommenterar händelsen i klippet. Foto: SVT // Söderköpings kommun

Socialtjänsten hämtade fel barn – nu åtalas den anställde

Uppdaterad
Publicerad

En person från socialtjänsten i Söderköping hämtade fel barn på en förskola till ett planerat polisförhör.

Nu åtalas personen för tjänstefel.

Den anställde från socialtjänsten hade påbörjat transporten av barnet och misstaget upptäcktes när de skulle lämna skolområdet.

Mamman till barnet underrättades via telefon om händelsen och föräldrarna gjorde därefter en polisanmälan.

Söderköping

Efter händelsen, som skedde den 26 januari i år, åtalas nu personen för tjänstefel och ska prövas för att inte ha säkerhetställt barnets identitet vid hämtningen.    

– Det här är en medarbetare som har arbetat hos oss under många år och har lång erfarenhet av sitt jobb. Det vi har kunnat se är att det här handlar om ett misstag, säger Linda Uller, socialchef på Söderköpings kommun.  

”Vi har som organisation ett ansvar”

Efter händelsen så har Socialförvaltningen gjort en lex Sarah-utredning och en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det är en händelse som behövs bli granskad för att säkerhetställa att vi som organisation vidtagit de åtgärder som vi förväntas göra. Vi tänker att vi också har ett ansvar i den här händelsen, säger hon.                                     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet