Foto: SVT arkiv

Söderköping bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska tusentals flyktingar erbjudas bostad ute i kommuerna när den nya anvisningslagen träder i kraft.

Men reglerna som styr bostadsbyggandet sätter käppar i hjulet när det gäller att få fram bostäder snabbt.

I Söderköping har man nu bestämt sig för att bryta mot lagen.

Kommunalrådet Mattias Ravander (S) är på jakt efter mark. Nästa år ska Söderköpings kommun kunna erbjuda bostäder till 45 nyanlända flyktingar som har fått uppehållstillstånd, men frågan är var. Precis som på många andra håll i landet råder stor bostadsbrist och bostadsbyggandet går trögt. Det är dessutom ont om detaljplanerad mark.

Modulhus

Mattias Ravander pekar ut ett område som skulle kunna bli ett helt nytt bostadsområde framöver, uppbyggt av modulhus. Men eftersom det saknas en detaljplan kommer det att ta lång tid innan det går att ens sätta spaden i marken.

– Vi sitter i en rävsax och vi måste hitta sätt att effektivisera byggandet för att kunna lösa uppdraget, säger Mattias Ravander.

– Vi kan inte säga till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen att vi inte kan ta emot de personer som ska komma hit och att de får skicka dem någon annanstans. Det funkar inte.

Bryter mot lagen

Därför har man i Söderköping bestämt sig för att snabba på processen genom att ta till vissa okonventionella metoder.

– Vi behöver ha bostäder. Och då kan inte vi följa de bestämmelser som finns i plan- och bygglagen till punkt och pricka.

Ni ska bryta mot lagen alltså?

– I grund och botten handlar det om civil olydnad, säger Mattias Ravander.

Ett sätt att kringgå plan- och bygglagen är att börja bygga innan det finns en detaljplan. Detaljplanerna riskerar nämligen att överklagas av dem som inte tycker att kommunen ska ta emot flyktingar. Detaljplanen kan man ta fram när byggnaden är klar, enligt Ravander.  

Man gör först och frågar sen?

– Ja ungefär så. Ibland måste man ta genvägar i lagstiftningen för att lösa grunduppdraget.

Boverket håller inte med

– Vi kan inte ha 290 kommuner som har 290 olika plan- och bygglagar. Det handlar om rättssäkerhet. Man måste kunna veta att kommunen inte agerar efter eget godtycke och stiftar sina egna lagar, säger rättschefen Yvonne Svensson, på Boverket.

Begär ändring

Myndigheten har alldeles nyligen skrivit till regeringen och begärt en ändring i plan- och bygglagen. Ändringen skulle innebära att det går att göra undantag från lagen, inte bara vid naturkatastrofer som lagen är formulerad idag, utan också vid andra krissituationer, t ex stora flyktingströmmar.  

– Vi skriver till regeringen för att vi vet att kommuner idag bryter mot plan- och bygglagen och att de inte kan upprätthålla den rättssäkerhet som krävs, säger Yvonne Svensson, rättschef på Boverket. 

Det kommer saknas bostäder

Även Sveriges kommuner och landsting, SKL, har agerat och kräver nu att staten lättar på en del av de hinder som finns. Man vill att undantagstillstånd införs under några år framöver då kommunerna ska ha rätt att åsidosätta stora delar av regelverket.

– Om vi inte får till den här typen av bostäder så riskerar vi att ha en hemlöshet. Vi kommer i så fall att ta emot människor till Söderköping som inte kommer att ha tak över huvudet, säger Mattias Ravander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.