Göran Örlander, skogsstrateg på Södra. Foto: Södra

Södra: ”Vi är otroligt besvikna – utvecklingen går inte åt rätt håll”

Publicerad

Årets älgbetesinventering (Äbin) visar att 14 procent av ungtallarna i Östergötland drabbats av viltbetesskador senaste året. Målet är fem procent.

– Vi hade väntat oss en minskning, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra.

Äbin genomförs av Skogsstyrelsen och resultatet gällande betesskadorna i tallskogen är nedslående för skogsägarna. I Götaland visar undersökningen att 16 procent av tallarna i ungskogarna skadats allvarligt av viltbete. Det är tre gånger mer än målsättningen.

– Utvecklingen går inte åt rätt håll. Vi har satsat på rådgivning för att få skogsägarna att plantera tall. Sedan går det åt skogen och skogsägarna kan tappa förtroendet. Jag har fått sådana signaler.

”Tallen behövs”

Skogsägarföreningen Södra samt andra aktörer vill att det planteras mer tall. Ett skäl är att inget annat träd passar bra på torra skogsmarker. Nuvarande nivå av betesskador på tall i Götaland är alldeles för höga, enligt Södra. Två av tre tallar har i dag har en allvarlig viltskada redan vid drygt två meters höjd.

– Tallen behövs inte bara som timmer. Vi vill ha variation i skogen, biologisk diversitet.

Vill se ökad avskjutning

Göran Örlander menar att det behöver bli en bättre balans mellan hur mycket klövvvilt, främst älg och rådjur, det finns och tillgången på foder.

– Om inte betestrycket minskar genom ökad avskjutning av klövviltstammarna redan under höstens jaktsäsong är risken att åtgärderna för att få mer tall blir verkningslösa. Det finns just nu helt enkelt för mycket älg och annat klövvilt i Götaland i förhållande till fodertillgången.

– Vi har en dialog med jägarna och det finns förståelse, men det ska tränga ner på lokal nivå också.

Fakta om Äbin

Varje år redovisas resultatet av den nationella inventeringen av hur omfattande betesskador som orsakas av hjortdjur. Metoden tar trots namnet ingen hänsyn till vilket hjortdjur som orsakat skadorna, men merparten av skadorna görs av älg. Inventeringen sker på våren i ungefär hälften av Sveriges knappt 150 älgförvaltningsområden årligen. Äbin utförs av oberoende inventeringsföretag, sammanställs och redovisas av Skogsstyrelsen och finansieras av skogsbruket.

Källa Södra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.