Sofia Ullmann i Åby utanför Norrköping beskriver hur det är att leva med långtidscovid Foto: SVT

Sofia fick corona i oktober – fortfarande sjukskriven

Uppdaterad
Publicerad

Att glömma och att inte ha koll, det är det värsta med att ha drabbats av långtidscovid, enligt Sofia Ullmann i Åby utanför Norrköping. Hon blev sjuk i oktober och idag är hon sjukskriven på heltid.

För Sofia innebar covid-19 flera veckor med kroppssmärtor, problem med andningen och hög feber. Hon fick även hjälp på sjukhus vid tre tillfällen. Hon gick tillbaka till jobbet som lärare strax innan jul.

– Men sen kände jag att det här går inte, jag var så extremt trött och korttidsminnet fungerade inte.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Sedan mars är hon sjukskriven på heltid. Hon har precis som flera tusen andra svenskar fått diagnosen långtidscovid och rehabtränar just nu.

– Jag har känt mig trygg med att få hjälp av uppföljningsenheten. Jag tycker att jag ser en skillnad, tyvärr inte med det kognitiva men kroppen är fräschare.

I klippet berättar Sofia om det hon saknar mest med att vara frisk och hur problemen med  långtidscovid yttrar sig i vardagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet