Foto: Jonas Roslund/SVT

Sökes: Ny rektor för LiU

Uppdaterad
Publicerad

Helen Dannetun slutar som rektor för Linköpings universitet när hennes uppdrag går ut i juni nästa år. Nu pågår processen med att hitta nya kanditater.

Helen Dannetun som varit rektor på universitetet sedan 2011 har enligt LiU själv valt att inte kandidera till en förlängning när uppdraget går ut.

 – Helen har betytt oerhört mycket för Linköpings universitets utveckling och kommer att lämna över ett lärosäte som på alla sätt står väl rustat för framtiden. Vi kommer nu att påbörja processen med att ta fram förslag till regeringen på ny rektor, skriver Lena Sommestad, ordförande i universitetsstyrelsen på universitetets hemsida.

Helen Dannetun säger till SVT Öst att hon har uppnått de mål hon satt upp, med bland annat fler studieplatser, och att det är dags för någon ny att ta över.

– Jag kommer återgå till min grundtjänst som professor i fysik. Jag hoppas också kunna bidra som en ”klok gumma” i utredningar och andra olika uppdrag, och kanske undervisa, säger hon.

Så styrs LiU

Universitetsstyrelsen är universitetets högsta beslutande organ. Det är styrelsen som ansvarar inför regeringen för att Linköpings universitet, LiU, fullgör sina uppgifter. Styrelsen fattar bland annat beslut om budget, årsredovisning och LiU:s organisation.

Närmast under styrelsen finns rektor, som är utsedd av regeringen att leda LiU:s verksamhet. I universitetsledningen finns också en prorektor och en vicerektor för samverkan.

Källa. LiU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.