Mats-Ola Rödén (L), distriktsordförande på Gotland, är på plats men har inte bestämt sig för hur han kommer att rösta i regeringsfrågan. Foto: TT/pressbild

”Som att välja mellan pest eller kolera”

Publicerad

Idag ska Liberalerna ha partirådsmöte i Stockholm. Frågan gäller hur man ska ställa sig i regeringsfrågan.

Partiets distriktsordförande på Gotland har fortfarande inte bestämt sig.

Centerpartiet har bestämt sig. Man kommer att släppa fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen nästa vecka.

Både Centerpartiet i Östergötland och på Gotland står bakom partiledare Annie Lööf i frågan. Det handlar om en 16 sidor lång överenskommelse där språkkrav för nya medborgare, slopad värnskatt och ändringar i turordningsreglerna i LAS är några av punkterna. 

– Det finns ett brett stöd för överenskommelsen. Det handlar ju om att både kunna ge och ta lite grann, och jag tycker att de har gjort en bra förhandling, säger Karin Jonsson, partiordförande för Centerpartiet i Östergötland.

Splittrat inom Liberalerna

Desto större tvivel finns inom Liberalerna. Nyligen gick åtta av partiets 20 riksdagsledamöter ut med en debattartikel om att ett samarbete med Socialdemokraterna vore ”skadligt” och förespråkar Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat.

Riksdagsledamot Juno Blom (L) som företräder Östergötland är en av författarna bakom artikeln.  

Klockan tolv idag, söndag, inleder Liberalerna sitt partiråd i Stockholm för att ta beslut om hur partiet ska ställa sig i regeringsfrågan.

Inte bestämt sig

Mats-Ola Rödén (L), distriktsordförande på Gotland, är på plats men har ännu inte bestämt sig för hur han kommer att rösta. Efter ett rådgivande möte på lördagen stod det klart att majoriteten inom partiet på Gotland vill släppa fram Löfven som statsminister.

Rödén vill dock först lyssna på vad övriga representanter i Sverige har att säga innan han kan ta ställning.

– Det är som  att välja mellan pest eller kolera, konstaterar han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.