Sömnbrist ökar risk för hjärtproblem

Uppdaterad
Publicerad

Dålig sömn ökar risken för nya hälsoproblem, enligt en studie från Linköpings universitetssjukhus på hjärtpatienter. Forskarna anser att mer hänsyn måste tas till sömn i vården av hjärtpatienter.

Forskarna studerade 499 patienter som lagts in på sjukhus för hjärtrelaterade problem. När de skrevs ut efter första besöket uppgav 43 procent att de hade sömnproblem medan 30 procent hade det ett år senare.

Jämfört med patienter utan sömnproblem hade gruppen med sömnproblem dubbelt så hög risk att bli inlagda på sjukhus igen inom ett år för hjärtproblem och andra orsaker.

Resultaten rensades också från andra fysiska och psykiska hälsofaktorer för att renodla orsakssammanhangen.

Studien presenterades vid en konferens i Stavanger i helgen.

Forskarna menar att sjukvården i större utsträckning bör ta hänsyn till sömn i fråga om hjärtpatienter.

Tidigare studier har visat samband mellan sömnbrist och psykiska åkommor, kopplingar till risker för inflammationer och ökade halter av stresshormoner samt att olika organ i kroppen hamnar i otakt med varandra.

Oregelbunden sömn kan också påverka gener som styr bland annat immunförsvaret.

Sömn ökar även hjärnans förmåga att återhämta sig och ”städa bort” ämnen som bildas i vaket tillstånd.

Sömn återställer kroppen

  • De flesta behöver mellan sex och tio timmar sömn per dygn.
  • Under sömn pågår fysiologiska förändringar för att återställa balansen i kropp och psyke. Vid sömnbrist blir återställningen inte så komplett som den bör, vilket kan ge viss ökad risk för bland annat diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
  • Många har stundtals problem med sömnen. Bra tips för att sova bättre är regelbunden motion och att se över koffein- och alkoholintag. Även avslappning och ett mörk, svalt sovrum kan hjälpa.

Källa: Stressforskningsinstitutet, Stockholm universitet (TT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.