Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utmaning vattentillgång. Lars Beckman (S), kommunstyrelsens ordförande Valdemarsvik, ser en framtida utmaning med vattentillgången. Foto: Tobias Keller / SVT

Lågt grundvatten längs ostkusten – bevattningsförbud i flera kommuner

Publicerad

Rejäl nederbörd är fortfarande inte i sikte och kommuner runt om i landet förbereder sig nu för ännu en torr sommar. På flera håll råder bevattningsförbud och det är svårt att planera framåt för kommuner, föreningar och privatpersoner. 

Ett tiotal kommuner i Sverige har hittills infört bevattningsförbud och flera därutöver jobbar på olika sätt med att hantera vattenfrågan.

Brist på vatten påverkar planeringen av nya bostadsområden i Valdemarsvik.

– Vi ser att det finns intresse av att utveckla boenden i delar av kommunen där vi inte har tillgång till färskt vatten, så det här är en riktig utmaning säger kommunstyrelsens ordförande Lars Beckman (S).

Vattna med kanna

Men det är inte bara i Valdemarsvik som vattnet under en torr sommar är ett problem. Grannkommunen Västervik har sedan måndag den 20 juni bevattningsförbud. Där måste kolonister nu vattna sina odlingar med vattenkannan istället för med slang.

Liliana en av Västerviks kolonister står framför en gul gräsmatta och grönsaker som inte växter tillräckligt bra.

– Det är trist om man jobbar så hårt och sen bli det ingenting, berättar hon vid ett besök.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet