Spaniensvenskar i forskningens fokus

Uppdaterad
Publicerad
Allt fler svenska pensionärer väljer att flytta till Spanien. Nu ska ett forskningsprojekt studera vilka konsekvenser inflyttningen har för spansk välfärd och omsorg.

– Det är ett behagligt liv med en betydligt längre sommar. Det är ett klimat som är mycket än i Sverige, säger pensionären Leif Hallberg från Norrköping, som bosatt sig i Costa Blanca på spanska solkusten.

Inget nytt fenomen

Nu ska en forskare på Linköpings universitet genomföra fältstudier i Spanien för att studera hur pensionärsinvandringen påverkar landet.

– Det blir intressant att se på vad sådana här migrationsströmmar får för konsekvenser för värdlandet. Men också vad som sker i mötet mellan de svenska pensionsmigranterna och aktörerna på destinationsorten, som tillexempel de som jobbar med service och omsorg, säger Anna Gavanas, docent vid Linköpings universitet.

Svenska pensionärer är inget nytt fenomen i Spanien. Det är inte ovanligt med svensk personal på vård- och omsorgsboenden.
Solveig och Anders Sunderg har haft hus i Spanien i över tjugo år.

– Väntetider finns inte här nere. Här får man komma på en gång till läkare och tandläkare, säger Solveig.

”Det är billigare att leva här”

Enligt statistik från Pensionsmyndigheten har antalet svenska pensionärer som permanent eller under säsong bosätter sig ökat från fyra till femtusen personer bara de senaste åren. Kanske är bilden av den så kallade spaniensvensken under förändring.

– Pionjärerna inom den här typen av migration under 60- och 70-talen var höginkomsttagare. Men sedan har det spridit sig till olika samhällsgrupper, säger docent Anna Gavanas.

– Det är billigare att leva här. Det är billigare att handla i affärerna och gå ut på restaurang och äta, säger Leif Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer