Se tipsen – så kommer du igång i backen Foto: TT/ Terje Bendiksby/ Henrik Montgomery

Sportlovskul på skidor – så gör du för att komma igång

Uppdaterad
Publicerad

Det är sportlovstider och för många barn och ungdomar så kan det ju vara en idé att slita sig från sina skärmar. Kanske är det läge att ställa sig på ett par skidor?

Vill du ha lite mer fart under fötterna så är det utförsåkning som gäller. Där kan det vara lite knepigt innan man kommer på hur man ska göra. Det säger Yahya Elharake som är ute i backen för första gången.

Yahya Elharake har testat utförsåkning. Foto: SVT

– Det är intressant men svårt. Man ska vara uthållig. Det tar mycket på armarna märker jag så det är viktigt att ha kondition, säger han.

Lisa Alvin är också ute och åker slalom. Hon tycker att liften var lite svår och har ramlat några gånger.

– Man ska börja i en liten backe och få hjälp av någon som kan åka så att man lär sig svänga. Sedan kan man ta de lite större backarna, tipsar hon.

Ta hjälp av någon som kan åka är Lisa Alvins tips. Foto: SVT

Längdskidor – en chans att komma ut i naturen

Under vinterhalvåret försvinner dagsljuset snabbt, men det stoppar inte Klara Mattsson och Emil Dahlgren. De är två av ett 20-tal barn som i det gula ljuset från belysningen tränar längdskidor i en slinga av konstsnö.

– Det är kul och intressant. Det är en väldigt kul sport, säger Klara. Emil håller med.

– Man får röra på sig och det går ganska fort ibland, säger han.

Att åka längdskidor är ett enkelt sätt för alla att få komma ut i naturen samtidigt som man får motion, menar tränaren Jesper Forsman.

– Man göra det med sina syskon och sin familj, man kommer ut tillsammans. Och skidor finns ofta att tillgå oavsett var i landet man bor.

Enligt honom så finns det egentligen inte mycket som borde hindra fler från att testa.

– Nej. Det är skidor på fötterna och snö. Sedan så leker sig barnen till kunskap bara genom att vara ute, säger Jesper Forsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.