Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robert Szasz är verksamhetschef på Norlandia Care i Linköping. Han är i grunden positiv till mer utbildning. Foto: SVT

Språkutbildning viktigt – men gärna med ekonomiskt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Naturligtvis är det viktigt med språkutbildning men ett vårdföretag som SVT pratat med ser gärna någon form av ekonomiskt stöd eller samarbete.

Norlandia Care driver sju äldreboenden i Linköping och ett i Mjölby. De har absolut inget emot utbildning.

– All kompetensförsörjning är bra, oavsett inriktning, säger verksamhetschefen i Linköping, Robert Szasz.

Företaget har redan ett samarbete med Linköpings kommun just när det gäller språkfrågan. Han betonar vikten av att behålla kompetenta medarbetare även om de kanske kan behöva uppfräschade språkkunskaper.

– Det kan ju vara en eldsjäl, som har jobbat väldigt länge i  äldreomrorgen i 30-40 år och verkligen gör ett helt fantastiskt arbete. Där pratar vi också med kommunen om hur vi kan kompetensstärka de här och där är språk en del av det, säger Robert Szasz.

Till slut handlar det ofta om pengar och vem som ska betala. Hittills har företaget ofta nått fram till en kompromiss där företaget betalar en del och kommunen en del. Om vårdföretaget förväntas betala utbildningen helt själv så hamnar språket bland andra utbildningar som ska prioriteras.

– Var hamnar språket i vår prioriteringslista? Den frågan får vi ta med oss och diskutera, ifall hela den finansiella biten faller på oss, avslutar Szasz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer