En delad bild som visar en byggnad med allvarlig skada på fasaden efter explosion, där ett stort hål har uppstått, och skräp ligger utspritt på marken framför. Till höger syns en person som pratar, klädd i en mörk skjorta med text relaterad till räddningstjänst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera sprängningar har skakat Sverige under senare år. MSB hoppas att registret Natev ska bidra till att få stopp på det. Joar Hjertberg, chef för samhällsskydd hos RTÖG berättar mer i videon. Foto: SVT

Sprängdåd ska förhindras av nytt register

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnas Natev, det nationella tillståndsregistret för explosiva varor, tänkt att underlätta kontrollerna av vem som får hantera sprängmedel.

Förhoppningen är att det även ska förhindra framtida sprängdåd utförda av organiserad brottslighet.

– Om exempelvis sprängmedel fastnar i tullen kan de direkt kontrollera om personerna verkligen ska ha det här sprängmedlet eller inte, säger Joar Hjertberg, chef för samhällsskydd hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

Ska motverka organiserad brottslighet

Huvudansvaret för Natev ligger hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och de menar att registret är en viktigt för att motverka den organiserade brottsligheten.

– Den information vi fått av polisen är att en del av de sprängämnen som hittats i Sverige idag, kommit från olika sprängarbeten, säger Joar Hjertberg.

Registret togs i bruk 8 juli och 8 oktober öppnas det upp så fler handlare av explosiva varor och myndigheter kan se tillstånden.

Svar direkt

– Jag tror inte vi kommer göra fler kontroller, men vi kommer kunna få svar på plats om det finns tillstånd. Hittills har vi ibland behövt åka tillbaks till kontoret för att göra dubbelkollar, säger Joar Hjertberg.

I Östergötland sköter räddningstjänsten kontrollerna och hur det fungerar hör du mer om i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.