Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stadsmissionen: ”Ingen minskning av tiggeriet”

Var fjärde svensk kommun upplever att antalet EU-medborgare som tigger i kommunen har minskat det senaste året. Det visar en enkät som SVT Nyheter har gjort.
Men på Stadsmissionen i Linköping ser man ingen sådan långsiktig, tydlig trend.

SVT Nyheters enkät visar att socialkontoren i var fjärde kommun upplever att antalet EU-medborgare som tigger har minskat. Men när vi besöker Stadsmissionen i Linköping, som har direktkontakt med många av dem som tigger, känner inte de igen den bilden.

– Nej, vi ser att det går lite upp och det går lite ner. Det flukturerar och vi kan inte se vare sig en trend eller tendens till att det är en ihållande förändring, säger Sanna Detlofsen som är direktor för Stadsmissionen i Linköping.

Möter inte alla som tigger

Stadsmissionen för statistik över hur många som kommer och äter lunch eller får rådgivning.

– Vi har nyligen gjort en egen kartläggning i Linköping. Och där ser vi att vi inte möter alla människor som finns här. Och jag gissar att det ser ut så i många kommuner. Speciellt där man inte har någon ordnad insats för de här personerna. Då vet man inte hur det ser ut, säger Sanna Detlofsen.

– Vi kan inte se att det är en ihållande förändring, säger Sanna Detlofsen, direktor för Stadsmissionen i Linköping Foto: SVT

Hon tror att socialkontorens svar är ett tecken på just det här: Att man inte vet. Och också att man har vant sig vid att människor tigger.

– Jag tror att opinionen har minskat. Vi har vant oss vid att de här personerna finns. Man blir inte lika upprörd när man ser de här människorna.

TV: Se inslaget

”Inte en aktuell fråga”

I socialchefernas kommentarer i enkäten skriver många att det här inte är någon aktuell fråga eller att frågan inte är på agendan. Många kommenterar också att ”denna grupp vänder sig inte till socialtjänsten”.

– Det visar ju att man inte har en beredskap för att ta emot människor och hjälpa dem att tillgodose de mänskliga rättigheter som de faktiskt har. Vi behöver sluta tänka på människor och människors lidande som en byråkratisk fråga. Vi har människor i våra städer som sitter på gatorna och tigger och då kan man inte säga att det inte är vårt ansvar, säger Sanna Detlofsen på Stadsmissionen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer