Vid det översta röda krysset ligger den fastighet som drabbades värst vid explosionen. Vid det vänstra krysset ligger Stadsmissionens lokaler. De flesta fastigheter inom det streckade området påverkades på något sätt. Foto: Google Earth

Stadsmissionen: ”Vi blev översköljda av glassplitter”

Uppdaterad
Publicerad

I Stadsmissionens lokaler på Hamngatan satt tio anställda och jobbade vid sina datorer när något plötsligt exploderade.

– Det var en så stark tryckvåg att saker som stod i fönstret flög in i rummet, säger Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings Stadsmission.

De fick glassplitter från fönsterrutorna över sig och blomkrukorna flög.

– Det var ett så högt ljud som gjorde att medarbetare hamnade i chockläge, säger hon.

Explosionen i Linköping
Vid det översta röda krysset ligger den fastighet som drabbades värst vid explosionen. Vid det vänstra krysset ligger Stadsmissionens lokaler. De flesta fastigheter inom det streckade området påverkades på något sätt. Totalt drabbades cirka 250 lägenheter av skador. Foto: Google Earth

Blev någon skadad?

– Nej, men flera stycken blev chockade och väldigt oroliga av det som hände. Det var många orostankar som väcktes, säger Sanna Detlefsen.

Eftersom Stadsmissionen nu inte kommer in i huset måste de troligen ställa in verksamhet, bland annat barnverksamhet, anhörigstöd och en planerad resa till Kolmårdens djurpark i helgen.

– Vi jobbar för att få tag på ersättningslokaler så fort som möjligt, säger Sanna Detlefsen.

Hör mer i klippet ovan när Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings Stadsmission, berättar hur de upplevde den kraftiga smällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet