Stal från äldre kvinnor – trio döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En trio som specialiserat sig på att stjäla från äldre kvinnor har dömts av Norrköpings tingsrätt till fängelse i två år och sex månader.

Trion består av en 29-årig kvinna och två män, 43 och 37 år gamla. Brottsoffren är sex äldre kvinnor bosatta i Norrköping, Jönköping, Alingsås, Hjärup och Lund. Brottsturnén startade i den 7 juli i Lund och slutade den 16 juli i Norrköping då de tre tjuvarna greps och anhölls.

Stoppades på gatan

Trions modus operandi har varit detsamma mot alla brottsoffren; kvinnorna har stoppats på gatan och så har man frågat om vägen till närmaste sjukhus.

När kvinnorna har försökt förklara har de tre tjuvarna blivit närgångna på olika sätt, till exempel lagt armen om dem, eller hängt på dem smycken av olika slag. Plötsligt har de sedan fått bråttom därifrån och då har brottsoffren märkt att de blivit av med klockor och smycken.

Vågar inte gå ut ensamma

Tingsrätten finner trion vara skyldig till grov stöld i fem fall och ett försök till grov stöld och skriver att man ”anser att de berörda brottsoffren har lidit avsevärd skada och det har i hög grad påverkat deras trygghet på grund av de brott de har utsatts för. Flera av kvinnorna vågar inte efter händelserna gå ut ensamma längre”.

Förutom fängelsestraffen döms de till 10 års utvisning från Sverige och att solidariskt betala de brottsutsatta kvinnorna sammanlagt 48.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.