Ridskoleeleverna Nanette, Eva och Hubert om betydelsen av stallet under pandemin Foto: SVT

Stallet en fristad under pandemin: ”Det betyder otroligt mycket”

Publicerad

De träffas varje torsdagsmorgon i stallet på Söderköpings ryttarsällskap. Alla tre är pensionärer, över 70 år och de har passionen för hästar gemensamt. I rådande pandemi har ridlektionerna och tillvaron i stallet dessutom fått extra stor betydelse.

– Det betyder så mycket att komma hit, vara med hästarna och prata med varandra på avstånd, säger Eva Flintberg.

Det är råkallt i luften och stallplanen på Söderköpings ridskola är tom, hästarna i hagarna runt stallet tittar nyfiket på oss, när vi paserar dragandes på kamera och stativ. Klockan har slagit nio. I stallet råder dock aktivitet, stammisarna, pensionärerna Eva, Nanette och Hubert pysslar med hästarna de tilldelats denna torsdag.

Idag ska de rida utan instruktör. De pratar med varandra om vilka hästar de ska rida, för visst finns det favoriter. Samvaron i stallet har under rådande pandemi blivit ännu viktigare, berättar dem som alla är över 70 år.

– Det ger så mycket, tiden med hästarna, det sociala och motionen, säger Nanette Ohlmarks, som är 75 år.

Hästlängds avstånd

På läktaren i ridhuset sitter lappar om att hålla en hästlängds avstånd, cafeterian är stängd för att hindra folksamling och i sadelkammaren och andra trängre utrymmen finns begränsning på antal personer samtidigt.

”Vi håller en hästlängds-avstånd”, säger Gunilla Melin, ridskolechef SRS, Söderköpings ryttarsällskap. Foto: SVT

– Vi har anpassat verksamheten så att det inte blir samlingar av många människor. Men just ridningen  är ju alltid coronaanpassad, för vi kör alltid en hästlängds avstånd. Även om man rider i grupp rider man aldrig nära varandra, säger Gunilla Melin ridskolechef och betonar tjusningen med ridning för ung som gamal.

Hör och se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.