Stångaspelen: kompisar och vinnarskallar i skön förening

Publicerad

Stångaspelen är för många ett tillfälle att träffa släkt och vänner. Gemenskapen påminner om orienterarnas O-ringen.

– Det är kul att träffa sina lagkamrater och sen är det ju kul att spela också, säger Kasper Pöyhönen som spelar pärk i ett av Västergarns IF:s lag.

De flesta klubbar ställer upp med flera pärklag. Klasser finns för i stort sett alla, från skolåldern upp till de vuxnas elitlag. För äldre herrar och damer finns naturligtvis också spelmöjligheter, men när åldern gör att rörligheten minskar så passar inte pärk längre. Då finns det istället andra grenar som varpa, som inte kräver samma sorts rörlighet.

Att snabbt förklara hur pärk spelas låter sig inte göras. Det kan se ut en del som tennis, fast utan nät och med fler spelare. Det kan påminna om brännboll, men utan slagträ. Inte ens pärkspelare själva vill ge sig på en snabb förklaring. Svaret när SVT frågar blir istället: ”man måste spela det för att begripa”.

En hel helg på spelen

Folkfesten runt Stångaspelen påminner lite om O-ringen för orienterare. Husbilar parkeras och tält slås upp för några dagars umgänge med släkt, vänner och andra gamla bekanta. Är man pärkfantast måste man ta sig till Stånga för något seriespel under resten av året förekommer inte. VM i pärk finns också, men förutom det är Stångaspelen enda tillfället under ett år att se högklassigt pärkspel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer