Stängsel runt EU-migranternas läger

Uppdaterad
Publicerad

Efter att EU-migranterna lämnat den förorenade marken hägnas nu området in av Tekniska verken.

På ett gammalt deponiområdet längs med Gumpekullavägen i Linköping slog EU-migranter sig ner och bodde fram till i lördags. Marken är förorenad och personal från Tekniska verken och polisen har vid flera tillfällen försökt förklara för migranterna att det är direkt olämpligt att bo på platsen.

– Det här är det femte lägret vi ber dem att lämna, säger kommissarie Håkan Stenbäck.

Han menar att det gått bra att komma överrens med migranterna och att de inte tvingats från platsen. Kvar i området finns spår av lägret, tält, kläder och en eldstad.

– Vi var tvungna att åka hit och se om de verkligen flyttat för det ser inte så ut men det ska dem ha gjort nu, säger Håkan Stenbäck.

Gasföroreningar

Enligt nya provtagningar på platsen läcker det bland annat upp metangas i området. Tekniska verken som äger marken tog i fredags beslut om att platsen nu ska inhägnas.

– Det är en försiktighetsåtgärd från vår sida, säger Joakim Persson, produktionschef Tekniska verken.

De nya proverna ska utredas och en åtgärdsplan för området beräknas bli klar under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.