Foto: TT

Stanley Cup-hjälten trivs i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i somras gjorde han mål i den avgörande Stanley Cup-finalen när Washington Capitals vann sitt första mästerskap i NHL. Under de senaste veckorna har Jakub Vrana skött sommarträningen i Linköping, staden som lärde honom både om hockey – och livet.

– Linköping känns fortfarande som hemma för mig. När jag kom hit kunde jag varken svenska eller engelska. Men när jag var här lärde jag mig engelska och det hjälpte mig mycket för framtiden, säger 22-årige Jakub Vrana.

Jakub Vrana lämnande som 15-åring föräldrahemmet i tjeckiska Prag för att satsa allt på hockeyn i Sverige och Linköpings HC. Det var förre LHC-tränaren Slavomir Lener som rekommenderade den unge supertalangen att bege sig till Sverige, då han ansåg att den svenska hockeyutbildningen var världsledande.

Vann Stanley Cup

Och nog gick det bra. Efter fyra år i Sverige plockades Vrana över till NHL och Washington Capitals för två år sen. Och redan sin andra säsong i NHL fick han lyfta världens mest eftertraktade hockeypokal – Stanley Cup.

I videoklippet ovanför kan du höra Jakub Vrana berätta om tiden i Sverige och Linköping – och om känslan att vinna Stanley Cup tillsammans med lagkamrater som Alexander Ovechkin och Niklas Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.