Adnan Ibrahim kramar om Eva Hållsten som hjälpt honom och hans fru Nazlie Mustafa att hitta nytt boende. Foto: Patrik Widegren /SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stannar på Gotland tack vare ortsborna

Uppdaterad
Publicerad

När asylboendet i en liten by på södra Gotland skulle stänga, tog ortsborna pengar från egna fickor och skaffade nya boenden åt flyktingarna.

– Vi är ett volontärnätverk som satt igång massor av aktiviteter; språkcirkel, idrott och textilverkstad och mycket annat. Så det kändes väldigt snopet att bara avsluta, säger Jonas Niklasson som arbetat med de asylsökande.

Skulle tömmas till september

Migrationsverket har sagt upp kontraktet med asylboendet Björklunda utanför Burgsvik på Gotland. Den 1 september ska det vara tomt.

Men tack vare volontärerna i trakten så kan 41 av de totalt 98 personer som bott på förläggningen i nio månader, stanna kvar på orten.

– Vi är på väg till en ny bostad. Vi vill tacka ortsbefolkningen som har hjälpt oss. De har verkligen gjort vad de kunnat. Jag och min fru har fått en ny bostad och alla andra med. De har verkligen gjort sitt yttersta för oss allihop, säger Adnan Ibrahim som ska flytta just denna dagen.

300 kr i månaden

Volontärerna bildade en förening, EBO (eget boende) på Storsudret, och vände sig till gotlänningarna för hjälp.Genom att ge 300 kronor i månaden i ett år så kan man hjälpa asylsökande att få ett eget boende. Hittills har 150 personer valt att gå med. Med hjälp av pengarna så har 13 bostäder kunnat hyras i trakten.

Adnan och Nazlie är nöjda med sitt nya boende som ligger inne i Burgsvik.

– Vår nya bostad är utmärkt. Den är större. Vi bodde i ett rum, här har vi två sovrum och ett vardagsrum. Vi är så tacksamma för hjälpen vi fått av Eva, Jonas och alla i Bursvik, säger Adnan.

Nu har man löst boendet i ett år. Men förhoppningen är att engagemanget ska fortsätta och att de asylsökande får vara kvar på Gotland.

– Särskilt hoppas vi att barnfamiljer som vill stanna, ska kunna göra det. Så att de kan gå i skolan och föräldrarna börja arbeta, säger Eva Hållsten från föreningen EBO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer