Olle Vikmång (S) är ordförande för vård- och omsorgsnämnden. Foto: SVT/Pressbild.

Står inför kraftiga sparkrav – äldreboende läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fattades beslut om att stänga ned äldreboendet Timmermannen i Norrköping.

Under onsdagen beslutade kvartetten bestående av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna att äldreboendet Timmermannen i Norrköping ska läggas ned. Det med stöd av Vänsterpartiet. Bakgrunden till nedstängningen är Norrköping kommuns ekonomi där alla nämnder fått krav på sig från kommunfullmäktige att spara pengar. Vård- och omsorgsnämnden ska till nästa år spara sammanlagt 86 miljoner kronor.

”Inget man gör över en natt”

– Att stänga och flytta ett boende är inget man gör över en natt, men ju tidigare vi fattade det här beslutet desto större effekt får vi ekonomiskt nästa år, säger Olle Vikmång (S), ordförande för vård och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun.

Men det här är inte första gången som Timmermannen stänger. 2012 beslutades det att lägga ned äldreboendet – men redan 2015 öppnade det igen.

Finns det en risk att man kommer behöva öppna Timmermannen igen?

– Nej, jag ser inte den risken. De senaste åren har vi byggt ut antalet äldreboendeplatser kraftigt. När Timmernammen återöppnades hade vi en stor kö, det har vi inte idag.  Vi har även en plan framåt för fortsatt utbyggnad, säger Olle Vikmång.

Det finns ingen klar tidsplan för när Timmermannen kommer att läggas ned, men tidigast kan det ske månadsskiftet februari-mars 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.