92-åriga Mary Andersson får hemtjänst men nekas äldreboende Foto: SVT

Starka reaktioner efter inslaget om 92-åriga Mary

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgen om våra äldre väcker starka känslor. Det kan man lätt konstatera i reaktionerna på Facebook efter att vi berättat om 92-åriga Mary i Norrköping.

Efter att ha fått en stroke ville Mary inte bo kvar hemma, men någon plats på äldreboende får hon inte. Nu ligger ärendet i domstol.

LÄS MER: ”Jag vill in på ett äldreboende, jag tänker på det varje dag”

”Min mor som fyller 91 år sitter också ensam hela dagar. Varför kan inte alla som fyllt 90 år få flytta till ett äldreboende?” skriver Gunilla Aronsson.

Vi skickar frågan vidare till ansvariga kommunalrådet i  Norrköping, Eva-Britt Sjöberg (KD). Hennes parti har faktiskt som mål att alla över 85 ska få välja vilken typ av boende de vill ha.

– Men så länge det finns ett begränsat antal platser måste den som har störst behov gå först.

Svårt att förutse

Sofie Eriksson skriver på vår Facebooksida att kommunen borde studera statistiken för att bättre förutsäga behovet av äldreboende.

Eva-Britt Sjöberg svarar att kommunen har bra koll på befolkningsstatistiken, men att det inte alltid är lätt att förutse vad framtidens äldre vill ha.

Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Norrköpings kommun Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Fram till 2020 ska Norrköping bygga 175 nya platser i särskilt boende. Dessutom ska det byggas Trygghetsboenden där det ska finnas sällskapsrum och personal viss del av dygnet.

Hög ålder ska spela roll

”Ålderdomshemmen förr var inte alltid så roliga – men man slapp i varje fall sitt ensam och det fanns någon som tog ansvaret när man inte orkade själv”, skriver Björn Lindgren i ett inlägg.

Lagen ger inte ens de allra äldsta företräde till särskilt boende. Det enda som avgör är hur personen mår. Men i Norrköping har politikerna nu i alla fall ändrat instruktionerna till sina biståndshandläggare så att mycket hög ålder också ska vägas in vid beslut.

– Jag räknar med att det kommer att beröra en handfull som annars skulle fått avslag, säger Eva-Britt Sjöberg.

Skillnader mellan kommuner

”Detta finns inte bara i Norrköping. Många av våra gamla bor hemma alldeles för länge”, skriver Margareta Lindqvist.

Men det kan skilja sig mellan kommunerna hur många som får äldreboende. Det konstateras i en färsk statlig utredning som pekar på behovet av att ta reda på varför. Något som Eva-Britt Sjöberg välkomnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet