Foto: SVT/Stina Stjernkvist TT

Starka reaktioner och berättelser efter SVT Nyheters reportage

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit starka efter SVT Nyheters reportage om att allt fler funktionsnedsatta skickas till Arbetsförmedlingen. Vi har fått många starka berättelser. Det är frustrerade arbetsförmedlare och LSS-handledare som skriver. Men framför allt föräldrar och personer med funktionsnedsättningar som helt saknar inkomst.

De berättar att den ekonomiska oron får dem att bli sämre – och frustrationen över att läkarintygen inte tas på allvar.

SVT Nyheter granskar konsekvenserna av att allt fler med funktionsnedsättningar hänvisas till Arbetsförmedlingen. Du kan dela med dig av dina berättelser i vår chatt som är öppen idag och imorgon.

Granskning: Ett riktigt jobb

Temasida: Läs över 300 berättelser från chatten och se reportagen från granskningen

Här är några citat från alla berättelser som har kommit in:

”Vem ska hjälpa honom mot samhället när jag inte finns?”

”Min son har gått i särskolan, men nekas nu ersättning från Försäkringskassan – trots att han har LSS-beslut och daglig verksamhet. All energi man lägger ner för att göra det bra för sitt barn. Nu känner jag mig misslyckad som mamma. Vem ska ta hand om min son när jag dör? Vem ska hjälpa honom mot samhället när jag inte finns?”

”Otryggheten och stressen är makalöst stor”

”Att jag och min familj riskerar att förlora hemmet är helt sanslöst. Om att stå inför ett faktum att kunna bli utkastad från sitt hem med två barn på grund av att Försäkringskassan leker med våra liv och jag inte kan – oavsett – arbeta är en helt absurd känsla. Otryggheten och stressen är makalöst stor.”

”Enligt AF kan jag inte jobba. Tre arbetsförmågeutredningar visar nedsatt arbetsförmåga. Men enligt FK kan jag jobba. Det verkar väldigt märkligt att en myndighet tycker jag är helt arbetsför, medan en annan tycker helt tvärtom. Nu har jag blivit tvungen att ansöka om ekonomiskt bistånd för att ens klara hyran nu i februari. Jag som alltid har kunnat betalat mina räkningar och aldrig haft något med kronofogden att göra.”

”Att bevisa smärta är inte lätt”

”Jag har en hjärntumör och har ont dygnet runt. Jag har sökt sjukersättning, men fått avslag. Min läkare undrar vad han ska skriva i intygen. Att bevisa smärta är inte lätt, som min läkare säger. Jag får inte en krona nu och tvingas leva på min mans lön.”

”Minst nio läkare som säger att jag borde vara sjukskriven på heltid. Jag har gått igenom en sex månader lång utredning hos Arbetsförmedlingen som konstaterade att jag inte har någon möjlighet att orka jobba. Jag har beviljats färdtjänst och hemtjänst. Trots det anser Försäkringskassan att jag kan jobba heltid.”

”Motiverar inte sina bedömningar”

”Det som är riktigt illa är att FK inte motiverar sina bedömningar. De räknar upp ett litet urval av de nedsättningar som läkarna har intygat, där vem som helst (trots att det är ett urval) borde kunna se att jag saknar arbetsförmåga. Och sedan skriver de att ”FK bedömer inte att din arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt med minst 25%” och hänvisar till ett sånt där hitte-på-jobb där man inte behöver kunna fokusera, bli stressad, eller använda händerna.”

”Tänk er när ni är som svagast och ligger hemma med feber och influensa, kanske magsjukan. Om någon klev in där och krävde att ni skulle maka er upp och bege er till jobbet. Och fan er om ni vägrar. Då kommer hot om indragen lön, uppsägning, SGI försvinner. Ni har inte rätt att ligga där och lata er, ni bedöms inte vara så sjuka. Ni kommer annars hänvisas till AF så ni kan söka ett annat jobb ni kan utföra mellan spyattacker och feberfrossa. Så här känns det för oss som har en sjukdom/funktionsnedsättning.”

”Det vi på Arbetsförmedlingen främst känner frustration över är att Försäkringskassan helt och hållet kan gå på andra parametrar än det Arbetsförmedlingen har bedömt. När personen fyller 30 år är personen plötsligt ”helt frisk” och kan inte beviljas sjukersättning. En smidig övergång mellan aktivitetsersättning och sjukersättning vore rimligt för personer som inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande.”

”Nekar trots läkarintyg”

”Försäkringskassan nekar mig sjukpenning trots att jag har två läkarintyg, varav ett är från en specialistläkare som jobbar på en specialklinik just för ME-sjuka. På grund av detta har jag nu fått ännu mer psykiska problem, panikångestattacker och vågar ibland inte ens prata med andra människor.”

”Hur kan politikerna ger sig på den här svaga gruppen, personer med funktionnedsättning? De som har det svårt redan med att försöka att smälta in i arbetslivet. Och så gör de allt ännu svårare för dem.”

”Min son har fått en stor hjärnblödning vid 14 års ålder med stora komplikationer. Idag är han 23 år och har stora minnesproblem, mycket stresskänslig och stor hjärntrötthet. Idag när han söker aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga, blir han plötsligt nekad. Trots att försäkringskassa förstår att han är sjuk och inte kan jobba heltid skickar de honom till socialen.”

Temasida: Läs över 300 berättelser från chatten och se reportagen från granskningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet