Foto: SVT

Oppositionen från vänster till höger rasar mot maskade dokument

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s avslöjande att utbildningskontoret i Norrköping mörkar uppgifter om fristående förskolors verksamhet har fått oppositionspolitiker i kommunen att gå i taket.

Oppositionsråd Sophia Jarl (M):

– Jag blir upprörd och tycker agerandet är anmärkningsvärt. Jag ifrågasätter varför förvaltningen inte kan vara öppna med sina inspektionsrapporter. Vad är de rädda för? Jag tar för givet att de är utförda på ett professionellt sätt och följer en standard med respekt för alla inblandade. Därför är maskningen svår att försvara.

Norrköping

Darco Mamkovic (SD), gruppledare:

– Min spontana uppfattning är att kommunen inte bör göra så här.

Oppositionsråd Nicklas Lundström (V):

– Det är helt oacceptabelt att Norrköpings kommun faktiskt väljer att mörka oerhört viktiga uppgifter om kvalitén i privata förskolor för att det ”kan skada de privata förskolornas affärsintressen” Detta blir närmast en karikatyr på privatiseringen av välfärdens yttersta galenskap. Här säger alltså Norrköpings kommun rakt ut att privata vinstintressen är viktigare än föräldrar och barns intresse av en bra förskola.

Stjernkvist oförstående

Även inom den styrande majoriteten finns det kritik mot tjänstemännens hantering.

– Mycket märkligt. Jag förstår upprördheten och har bett förvaltningen snabbt kolla upp saken. Norrköping är ju den kommun i landet som gått i bräschen och varit drivande för ökad öppenhet, det här måste överprövas, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet