Idag finns det bara 500 Amurtigrar kvar i det vilda. Foto: Fredrik Sandberg TT

Starkt utrotningshotad underart till Kolmårdens djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Kolmården har tagit emot fyra unga tigrar av den starkt utrotningshotade underarten Amurtiger. Flytten är en del av ett internationellt bevarandeprogram för arten.

Två hanar och två honor som är födda i europeiska djurparker flyttar till Sverige och Kolmårdens djurpark. Det är första gången på över tio år som nya tigrar flyttar in på Kolmårdens djurpark.

Från England och Frankrike

Tigrarna kommer närmast från Marwell, England och Besancon, Frankrike. Introduktionen mellan honorna och hanarna har gått bra enligt Kolmårdens djurpark.

Lyckat projekt

Amurtigrarna fungerar som en viktig backup för den starkt hotade vilda populationen på bara cirka 500 individer i östra Ryssland. För att bevara de vilda tigrarna bidrar också Kolmårdens insamlingsstiftelse årligen med ekonomiska medel för att upprätthålla skyddet mot tjuvjakt i tigrarnas nationalparker.

Sedan Kolmården började med sitt bevarandeprogram har hotstatusen för arten gått från akut hotad till starkt hotad, en stabilisering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer