Statsvetare om valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ är de två partier som har påverkat valrörelsen mest hittills. Det menar statsvetaren Johan Wänström, som kommer att följa, analysera, och kommentera valet här i SVT Östnytt – ända fram till valnatten.

Valstugorna har kommit på plats i Linköping, men än så länge har valrörelsen inte riktigt hettat till. Det tycker Johan Wänström, statsvetare på Linköpings universitet.

Men temperaturen är på väg att stiga. Så sent som härom dagen ökade sprickan mellan blocken i Linköping i frågan om privat äldrevård – där de rödgröna vill riva ett avtal med Attendo.

– Sedan har vi naturligtvis det här som händer i Skäggetorp. Det skulle också potentiellt kunna påverka om det verkligen blev illa därute också, säger Johan Wänström.

Vågmästare

Johan Wänström tror att framgångarna för de rödgröna på ett riksplan kan spilla över på kommunvalen, men också att partier utanför blockgränserna ökar sitt inflytande.

– En tendens som kan få stor påverkan i många kommuner är vad som händer med Sverigedemokraterna och även Feministisk Initiativ om de skulle komma in. Om någon kommer in och blir någon sorts vågmästare i olika kommuner så kan det naturligtvis vara intressant, men jag tror att det är många av de etablerade politikerna och partierna som tycker att det skulle vara krångligt. Då bäddar det för viss turbulens efter valet, säger han.

Nya partier

Förutom tendenser så har Johan Wänström lite extra fokus på vissa håll.

Det finns till exempel flera partier i vårt område som inte ställer upp för en ny mandatperiod, som A2000 i Flen och Vrinnevilistan i landstinget i Östergötland. Vart tar deras väljare vägen?

Utöver den typen av exempel så finns det några kommuner är extra intressanta för en statsvetare, så som Kinda och Valdemarsvik. Hör varför i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.