Hör snickaren Pål Rydberg berätta om renoveringen av stinsen. Foto: Fredrik Ahl/SVT

Stinsen i Linköping får en ansiktslyftning

Publicerad

I mitten av november plockades den drygt sex meter höga trästinsen vid Linköpings resecentrum ner för att få en välbehövlig renovering.

Den har stått på perrongen sedan 1987 då Linköping firade 700 år som stad. Det var slöjdelever som med sin lärare byggde stinsen med hjälp av spillvirke. En enkel anordning där luften har kunnat cirkla igenom konstruktionen under de 32 år den stått på platsen.

Det var avgörande för stinsens överlevnad menar snickaren Pål Rydberg som fått uppdraget att ge träkonstruktionen en ansiktslyftning.

– Eleverna spikade virket med lite luftspalt vilket gjort att vinden kunnat blåsa genom stommen. Det är därför den har klarat sig. Annars hade det varit en dynghög bara, säger Pål Rydberg.

Ska vara färdig vid nyår

Värst drabbade var skorna på stinsen. Det var illa medfarna. Med hjälp av sina egna gamla arbetsskor som modell snidar nu Pål Rydberg nya mer hållbara skor till stinsen, för att den ska kunna stå i 32 år till.

Vid nyår är ska arbetet vara färdigt. Då ska stinsen åter välkomna resenärer vid tågstationen i Linköping. Men frågan är om Pål Rydberg och hans kollega Patrik Arlid blir färdiga i tid?

– Det är den värsta fråga man kan få som snickare. Men om två tre veckor ska den vara klar hoppas jag, säger Pål Rydberg med ett leende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet