Lokala politiker reagerar på Vänsterpartiets besked Foto: SVT

Stjernkvist: ”Jag är inte överraskad”

Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernkvist (S), är försiktigt optimistisk till att Vänsterpartiet kommer släppa fram Stefan Löfven som statsminister på fredag.

– Som jag bedömer det öppnar Sjöstedt ändå för att släppa fram Stefan Löfven. Han krävde ju ingen omförhandling av överenskommelsen med L och C.

Stjernkvist menar att Sjöstedt fortfarande försöker låtsas som att valet inte står mellan en Kristersson-ledd regering med stöd av SD och en S-regering med stöd av L och C. 

– Jag är inte överraskad över Vänsterpartiets besked, men bekymrad över att Sjöstedt fortsätter att argumentera som om det fanns ett tredje alternativ.

När röken har lagt sig hoppas Stjernkvist på att ett nytt politiskt landskap ska ha vuxit fram, där tonläget är ett annat än nu med färre kategoriska uttalanden.

Svårt för Centerpartiet att se samarbete med Vänsterpartiet

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) i Linköping har svårt att se hur ett samarbete med Vänsterpartiet skulle bli möjligt.

– Jag har jättesvårt att se att vi skulle samarbeta eller på något sett ha en samverkan med Vänsterpartiet, det tror jag för de flesta Centerpartister är ogörligt. Det är det här som är framförhandlat, det är det man har att ta ställning till. I annat fall får Västerpartiet i så fall rösta nej och då får man ta konsekvenserna av det, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd, Linköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer