Den nya reservproduktionsanläggningen och Björn Persson, regionchef Eon Sverige. Foto: Eon och SVT

Norrköping får ny hetvattencentral 2021

Publicerad

Idag presenterade Eon och Norrköpings kommun planerna på att bygga en ny hetvattenscentral på Ingelsta. Den nuvarande reservanläggningen vid Skeppsdockan i norra hamnen kommer stängas 2022.

Det nya verket kommer kosta cirka 350 miljoner kronor och ska placeras på Kiselgatan på Ingelsta-området. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) anser att dagens besked om hetvattencentralen på norra sidan hamnen är viktigt för utvecklingen av Inre hamnen.

– Nu vet vi vem som äger vad, och vad som händer med den gamla anläggningen. Nu kan verket flyttas och vi kan på allvar börja planeringen av Inre hamnen.

Norrköping
Foto: SVT

Att verksamheten skulle flyttas berättades redan 2017. Det nya i dagens besked är att det är bestämt var en framtida hetvattencentral ska ligga. Den nya hetvattencentralen kommer även i fortsättningen vara en anläggning för reservproduktion, men mer miljövänlig.

– Vi kommer elda med förnybara bränslen som bioolja och träpulver, Vi vill gå hand i hand med kommunen när det gäller hållbarhetsperspektivet,säger Björn Persson, regionchef hos Eon Sverige.

Anläggningen på Ingelsta beräknas tas i drift säsongen 2021-2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet