Här berättar säkerhetschefen Peter Martin om stölderna. Foto: TT/ Fredrik Sandberg // SVT

Fler stölder än någonsin på byggarbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Runt 500 stölder av framförallt verktyg anmäldes 2017 i Östergötland, Jönköping och Sörmland. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Det är fler än någonsin tidigare.

Det byggs nästan tre gånger fler lägenheter idag än för tio år sedan och därför ökar också stölderna på byggarbetsplatserna. Byggbolaget PEAB är ett av de drabbade bolagen. Där har man arbetat hårt med att få ner antalet stölder. Ändå råkar bolaget ut för ungefär ett inbrott om dagen.

Skruvdragare och sticksågar

Säkerhetschef Peter Martin räknar med att det stjäls verktyg för 30.000 – 40.000 kronor per inbrott i snitt. Det vanligaste är stölder i containrar och handverktyg som skruvdragare och sticksågar är det som stjäls.

– På en arbetsplats blev man av med alla verktyg. Men på nästa entreprenad satte vi dit ett lås och en kortläsare och höll containern stängd under arbetsdagen. Då minskade stölderna till noll, säger Peter Martin.

– Vi vill inte göda en kriminell handel med verktyg och det sista året har vi fått tillbaka fler verktyg än tidigare, säger Peter Martin, säkerhetschef på PEAB. Foto: SVT

Höga självrisker

Andra åtgärder är att DNA-märka verktygen, sätta upp kameror, larm och staket kring arbetsplatserna. Dessutom polisanmäler man alla stölder trots att självrisken är hög. 

– Vi vill inte göda en kriminell handel med verktyg och det sista året har vi fått tillbaka fler verktyg än tidigare, säger han.

Stort mörkertal

De verktyg som man har återfått har hittats i Sverige.

Mörkertalet när det gäller inbrott och stölder på byggarbetsplatser är stort och enligt Peter Martin beror det på att försäkringsbolagens självrisker är så höga att det oftast  inte lönar sig att anmäla. Dessutom är det bara i 10 procent av fallen som polisen klarar upp brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.